De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is dinsdag gearriveerd in Rusland om met de Russische president Vladimir Poetin te spreken.

Dat meldt persbureau AP.

Het zou voor het eerst in twee jaar zijn dat Kerry direct met Poetin praat. De ontmoeting moet plaatsvinden in de Russische badplaats Sotsji. Kerry zal voor het bezoek een krans leggen bij een Tweede Wereldoorlog-monument in Sotsji.

Kerry en Poetin praten over Oekraïne en het atoomakkoord met Iran. Ook de conflicten in Jemen, Syrië en Irak staan op de agenda.

De oorlog in Oost-Oekraïne heeft de betrekkingen tussen de twee landen geen goed gedaan. De Verenigde Staten en andere westerse landen beschuldigen Rusland ervan de separatisten in Oekraïne te ondersteunen. Moskou ontkent dit. 

Staakt-het-vuren

In de gesprekken hoopt Kerry Poetin en zijn Russische collega Sergej Lavrov ertoe te bewegen druk uit te oefenen op de separatisten, zodat ze zich aan het staakt-het-vuren houden dat eerder dit jaar werd gesloten. Ondanks het bestand wordt er nog dagelijks gevochten. 

Niet alleen Oekraïne staat op de agenda. Kerry hoopt ook een beeld te krijgen in hoeverre Rusland de Syrische president Bashar Assad nog steunt en of er steun in Moskou is voor een politieke oplossing voor de burgeroorlog in dat land. Kerry zal ook proberen Rusland ervan te weerhouden een geavanceerd luchtafweergeschutsysteem aan Iran te leveren. 

Dat de relatie tussen Washington en Moskou niet optimaal is, bleek de afgelopen dagen weer. De VS zeiden maandag dat Kerry Poetin zou spreken, maar het Kremlin bevestigde dit dinsdag pas.

Een woordvoerder van Poetin gaf aan dat de president blij is met Kerry's bezoek aan Sotsji. "We hebben meermaals gezegd, op verscheidene niveaus tot de president aan toe, dat de bevriezing van de betrekkingen niet Ruslands idee was en dat we altijd openstaan (...) voor een bredere dialoog." 

Aan de andere kant deelde het Russische ministerie van buitenlandse zaken een sneer uit aan de Amerikanen. "Obama's regering heeft ervoor gekozen de bilaterale betrekkingen terug te schroeven en een koers in te zetten om Rusland op het internationale toneel te isoleren", aldus de verklaring. "De VS hebben geëist dat landen die normaal hun voorbeeld volgen dezelfde vijandige stappen nemen." Volgens het ministerie is de Oekraïense crisis 'grotendeels uitgelokt door de VS'.

Video: John Kerry ontvangen in Rusland