Tientallen doden door nieuwe zware aardbeving in Nepal

Nepal is dinsdagochtend (Nederlandse tijd) opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Daarbij zijn zeker 42 doden gevallen. De aardbeving met een magnitude van 7,3 volgt op de zware aardbeving van zeventien dagen geleden. 

Dat meldt het Amerikaans seismologisch instituut USGS dinsdag. 

De beving met een diepte van 19 kilometer gebeurde om 09.05 uur Nederlandse tijd, nabij de Chinese grens, tussen hoofdstad Kathmandu en de Mount Everest in.

Volgens het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er tot nu toe 42 doden en 1.117 gewonden gevallen. Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal oplopen.

Ingestort

Reuters meldt dat er gebouwen zijn ingestort in het plaatsje Chautara, 38 kilometer ten noordoosten van Kathmandu. 

In de regio Sindhupalchowk, waarvan Chautara de provinciehoofdstad is, zijn zeker vijf doden gevallen na drie grote aardverschuivingen als gevolg van de beving. Reddingshelikopters zijn naar het gebied. Dit gebied werd bij de aardbeving van 25 april als zwaarst getroffen. 

31 van de 75 Nepalese regio's zouden getroffen zijn door de aardbeving. 

In de Indiase deelstaten Bihar en Uttar Pradesh, grenzend aan Nepal, zijn in totaal zeventien doden gevallen. In Tibet kwam ook een persoon om het leven. Ook het dodental in de aangrenzende landen kan nog oplopen.

Bergdorpen

De aanwezige hulporganisaties zijn vooral verontrust over de inwoners in de bergdorpen. Adam Cathro van Plan International is aanwezig in Kathmandu, waar "de situatie nog moeilijk te overzien is". 

"De mensen in de bergdorpen zijn al zwaar getroffen door de beving van 25 april", zegt hij tegen NU.nl. "Zij zijn nu juist extra kwetsbaar."

Ook in Kathmandu lijken enkele gebouwen te zijn ingestort. De inwoners van de hoofdstad zijn dinsdag de straat op gevlucht. De beving werd ook in het noorden van India en de Indiase hoofdstad New Delhi gevoeld, meldt Reuters

Het vliegverkeer van en naar Kathmandu werd als gevolg van de beving tijdelijk stilgelegd. 

Bij het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken kwam dinsdag een aantal verzoeken binnen van mensen die wilden weten hoe ze Nepal kunnen verlaten. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlands er momenteel in Nepal zijn.

Video: Reizigers verlaten vliegveld Kathmandu na tweede beving Nepal

Epicentrum

Volgens USGS was het epicentrum dinsdagochtend 83 kilometer ten oosten van Kathmandu en 68 kilometer ten westen van de stad Namche Bazar, in de buurt van de Mount Everest. 

Het epicentrum van de aardbeving ruim twee weken geleden was 77 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad. Die verwoestende beving met een diepte van 15 kilometer kende een magnitude van 7,8.

Naschokken

Na de aardbeving dinsdagochtend volgden nog naschokken met een magnitude van 5,6, 5,4 en 6,3. Sinds de zware beving van 25 april werden er al vijftig bevingen geregistreerd met een minimale kracht van 4,5, meldt Weerplaza

Door de aardbeving van ruim twee weken geleden kwamen meer dan achtduizend mensen om het leven. 17.860 raakten gewond.

In het gebied ten noordwesten van Kathmandu werden sommige dorpen twee weken geleden volledig weggevaagd.

Redden

Dinsdagochtend wist het Nepalese leger nog 117 mensen te redden uit drie afgelegen bergdorpen ten noorden van Kathmandu. 

In de drie dorpen zijn sinds 25 april honderden mensen omgekomen. De reddingsoperatie werd bemoeilijkt door een reeks lawines en het slechte weer in de Langtang-vallei.

Lees meer over:
Tip de redactie