De Houthi-rebellen in Jemen zijn maandag, aan de vooravond van een humanitair bestand, opnieuw vanuit de lucht bestookt door gevechtsvliegtuigen van de door Saudi-Arabië geleide coalitie. 

Volgens bronnen waren het de zwaarste luchtaanvallen sinds Saudi-Arabië op 26 maart de strijd aanbond met de Houthi's. 

De coalitie nam onder meer wapen- en munitiedepots onder vuur op de berg Noqom, die aan de rand van de hoofdstad Sanaa ligt. 

Volgens ooggetuigen waren de explosies in de hele stad te voelen en stortten ook enkele huizen in. De zware munitie die explodeerde in de depots werd gelanceerd en belandde in woonwijken, waar vervolgens branden ontstonden. Over eventuele slachtoffers is nog niets bekend. 

Ook Saada in Noord-Jemen, waar de Houthi's oorspronkelijk vandaan komen, werd onder vuur genomen. De coalitie bombardeerde ook doelen in Aden, Shabwa, Taiz en al-Dhaleh, allemaal provincies waar troepen die loyaal zijn aan de verjaagde president Abed Rabbo Mansour Hadi vechten tegen de Houthi's en hun bondgenoten. 

Bestand

De Saudische coalitie en de Houthi's werden het vorige week eens over een vijfdaags bestand, dat hulpverleners de tijd en ruimte moet geven om de burgerbevolking te helpen. 

De nieuwe gezant van de Verenigde Naties, Ismail Ould Cheikh Ahmed, reist dinsdag af naar Sanaa voordat het bestand om 22.00 uur Nederlandse tijd ingaat.

Video: Zware luchtaanvallen in Jemen