De Verenigde Naties hebben geen goed woord over voor de regering van Paraguay. De VN vindt dat de overheid heeft gefaald door een tienjarig meisje te verbieden abortus te plegen. 

Ze raakte in verwachting nadat haar stiefvader haar verkrachtte. Abortus is in het Zuid-Amerikaanse land streng verboden.

"De beslissing van de Paraguayaanse autoriteiten is een grove schending van het recht op leven, gezondheid en fysieke en mentale integriteit", schrijft de VN in een verklaring. "Ondanks het verzoek van de moeder van het meisje en medische experts om de zwangerschap te beëindigen, heeft de Staat haar gezondheid niet beschermd."

De verkrachting veroorzaakt veel ophef. De zaak kwam aan het licht toen het meisje zich in de hoofdstad Asuncion met buikpijn in het ziekenhuis meldde. Haar stiefvader is opgepakt.

De familie van het meisje wil dat ze een abortus krijgt. Maar de wet staat dat alleen toe als de gezondheid van de moeder in gevaar is door de zwangerschap.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn kindzwangerschappen extreem gevaarlijk voor de gezondheid van meisjes omdat hun lichamen nog niet genoeg ontwikkeld zijn om een zwangerschap te kunnen volbrengen.