De conservatief Andrzej Duda heeft de eerste ronde van de Poolse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij heeft daarmee de zittende president Bronislaw Komorowski op een tweede plek gezet. 

Omdat geen van beiden de absolute meerderheid heeft behaald, moeten Komorowski en Duda het nu tegen elkaar opnemen in de tweede verkiezingsronde.

Duda kreeg zondag ruim 34 procent van de stemmen, terwijl zijn belangrijkste rivaal Komorowski uitkwam op ruim 33 procent, bleek maandagavond uit de officiële verkiezingsuitslag. Paul Kukiz, een rockmuzikant, werd derde. Hij wist bijna 21 procent van de kiezers voor zich te winnen.

Dat de 42-jarige Duda de meeste stemmen binnensleepte, komt niet helemaal als een verrassing. De eerste exitpolls lieten zondag al zien dat hij aan aan kop ging. En dat terwijl president Komorowski (62) in de peilingen nog voor lag met ruim 10 procentpunten.

Komorowski werd in 2010 president nadat zijn voorganger, Lech Kaczynski, bij de vliegramp van 10 april dat jaar in het westen van Rusland was omgekomen. Hij wordt gesteund door de liberale regeringspartij Burgerforum. Duda wordt gesteund door de conservatieve partij Recht en Gerechtigheid (PiS) van Jaroslaw Kaczynski, de broer van de in 2010 verongelukte president.

Duda en Komorowski treffen elkaar opnieuw in de tweede ronde van de verkiezingen op 24 mei.