Voormalig CIA-agent Jeffrey Sterling heeft maandag 3,5 jaar cel gekregen voor het lekken van geheime informatie.

Volgens The Washington Post vond de rechter dat ze een voorbeeld moest stellen voor anderen. ''Als je dergelijke geheimen bewust prijsgeeft, is er een prijs die je moet betalen'', aldus rechter Leonie Brinkema.

Sterling heeft onder meer geheime informatie gelekt aan een journalist, James Risen. Hij deed uit de doeken hoe de VS het Iraanse nucleaire programma wilden ondermijnen.

Volgens de aanklagers bracht Sterling daarmee levens in gevaar. In januari besloot een rechter al dat Sterling straf zou krijgen, maar de strafmaat was toen nog niet bepaald.

Risen schreef het boek State of War en gebruikte daarvoor de informatie van Sterling. Omdat de aanklagers geen hard bewijs - telefoontaps of e-mails - hadden waaruit bleek dat Sterling informatie had gelekt, waren de details van dat boek essentieel.

Forse straf

Sterling was volgens de aanklagers de enige die contact had met Risen, en alle informatie had die terugkomt in het boek. Bovendien had Sterling een motief: hij was in 2000 ontslagen en beschuldigde de CIA van discriminatie. De rechter ging mee in die redeneringen.

Sterling kreeg een forsere straf dan andere mensen die zich aan soortgelijke zaken hebben bezondigd, omdat hij nooit heeft erkend dat hij fout zat.