De Nederlandse journalist Marcel van der Steen heeft maandag urenlang vastgezeten op het politiebureau in Kumanovo in Macedonië, omdat hij daar zou hebben gewerkt zonder accreditatie.

Een rechter heeft hem maandagavond een officiële waarschuwing gegeven en vrijgelaten, zo meldde hoofdredacteur Sjors Fröhlich van BNR Nieuwsradio.

Van der Steen werkt als freelance correspondent voor onder meer BNR, RTV Rijnmond, RTL Nieuws en ThePostOnline.

De situatie in Macedonië is onrustig. In het weekeinde waren er gevechten tussen de politie en gewapende Albanezen, die door de Macedonische regering als terroristen zijn bestempeld.

Gevechten

Bij de gevechten kwamen acht agenten en veertien strijders om en raakten 37 politiemensen gewond. Tientallen Albanezen werden opgepakt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat ze op de hoogte is van de arrestatie. De Nederlandse ambassadeur in Skopje heeft opheldering gevraagd aan de plaatselijke autoriteiten.

Volgens Fröhlich heeft Van der Steen inmiddels contact met de ambassadeur en mag hij blijven werken in het Balkanland.

Waarschuwing

De rechter heeft de verslaggever een waarschuwing gegeven wegens het negeren van politie-aanwijzingen. Van der Steen werd er ook van beschuldigd dat hij in een gebied was waar hij niet mocht komen.