Ogeveer tweeduizend mensen zijn maandag in de wijk Musaga in de Burundese hoofdstad Bujumbura toch weer de straat opgegaan om te protesteren tegen de pogingen van president Pierre Nkurunziza om een derde ambtstermijn in de wacht te slepen. 

De regering heeft dergelijke protesten verboden, maar de politie trad vooralsnog niet op tegen de betogers. 

Groepjes jonge mannen wierpen versperringen op en controleerden voorbijgangers en voertuigen. Politieagenten en militairen onderhandelden met de betogers om vrachtwagens de stoet te laten doorkruisen. Tijdens eerdere betogingen ontstonden tekorten aan brandstoffen en andere goederen omdat vrachtauto's werden tegengehouden. 

De protesten tegen de kandidatuur van Nkurunziza zijn maandag de derde week ingegaan. Tot dusver kwamen zeker veertien mensen om het leven en raakten meer dan 215 gewond. De regering heeft verdere protesten verboden en ambtenaren en leerkrachten opgedragen maandag weer aan het werk te gaan. 

Verkiezingen

De presidentsverkiezingen staan gepland in juni. Volgens de grondwet kan de president door het volk voor maximaal twee opeenvolgende termijnen gekozen worden. Nkurunziza heeft er al twee termijnen opzitten, maar volgens zijn aanhangers telt de eerste termijn niet mee, omdat hij toen niet werd gekozen, maar werd aangewezen door het parlement. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan vijftigduizend Burundezen het land ontvlucht omdat zij vrezen voor geweld.