Op de zee bij Thailand zitten duizenden bootvluchtelingen uit Bangladesh en Myanmar vast. 

Smokkelaars durven hen niet aan land te brengen, omdat de Thaise regering de laatste tijd hard heeft ingegrepen toen bootvluchtelingen het land binnenkwamen.

Dat heeft een vertegenwoordiger van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) maandag tegen de BBC gezegd. Op de boten zouden zich zeker achtduizend vluchtelingen bevinden.

Rohingya

De afgelopen twee dagen zijn meer dan tweeduizend bootvluchtelingen uit de twee betrokken landen in Maleisië en Indonesië aangekomen, nadat zij uit de zee waren gered of zwemmend de wal hadden bereikt.

Onder de bootvluchtelingen zijn veel Rohingya. Dat zijn moslims die zich soms al meer na duizend jaar geleden in het overwegend boeddhistische Myanmar, het vroegere Birma, hebben gevestigd en daar worden gediscrimineerd en vervolgd.

Offensief

Thailand begon onlangs een offensief tegen mensensmokkel die via het land loopt. Vorige week werd in de jungle langs de grens met Myanmar een massagraf ontdekt met 26 lichamen van vluchtelingen.

Kort daarna werden in de buurt van het graf nog eens zes lichamen gevonden. Ook stuitten Thaise autoriteiten op drie vermoedelijke kampen van mensensmokkelaars.