Kerry spreekt dinsdag met Poetin in Rusland

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, spreekt dinsdag in Rusland met de Russische president Vladimir Poetin. 

Dat meldt Bloomberg maandag op basis van verklaringen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou voor het eerst in twee jaar zijn dat Kerry direct met Poetin praat. De ontmoeting moet plaatsvinden in de Russische badplaats Sotsji. 

Volgens Bloomberg praten Kerry en Poetin over Oekraïne, en over het atoomakkoord met Iran. Ook de conflicten in Jemen, Syrië en Irak staan op de agenda. Volgens Russia Today is ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, bij de besprekingen aanwezig. 

"Deze reis is onderdeel van onze inspanningen om directe communicatielijnen met Russische topvertegenwoordigers te onderhouden, en om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse belangen duidelijk worden overgebracht", stelde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie volgens Russia Today.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Rusland "openstaat voor samenwerking op basis van gelijkheid, het niet interveniëren in internationale kwesties, en het respecteren van Russische belangen zonder pogingen om ons onder druk te zetten".

Eerder meldde persbureau AP dat Kerry alleen met zijn Russische collega, Sergej Lavrov, zou praten. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zondag met Poetin. Ze drong erop aan dat Poetin zijn macht gebruikt om de separatisten te wijzen op het staakt-het-vuren.

Tip de redactie