Een bemanningslid van een Turks vrachtschip is zondag omgekomen, toen het vaartuig vanaf de Libische kust met granaten werd bestookt en daarna vanuit de lucht werd aangevallen.

Verschillende andere bemanningsleden raakten gewond, meldde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Een militaire woordvoerder in Libië zei dat het vrachtschip werd aangevallen, nadat de bemanning was gewaarschuwd om niet te dicht bij de Libische stad Derna te komen.

Hij bevestigde dat er één bemanningslid is omgekomen. Volgens hem is er slechts één bemanningslid gewond geraakt. Het schip wordt naar de haven van Tobruk gesleept, zei hij.

Volgens de Turken naderde het schip echter de haven van Tobruk toen het werd aangevallen. Volgens het ministerie voer het toen in de internationale wateren. 

'Verachtelijke aanval'

Het ministerie meldt niet wie het voor de aanvallen verantwoordelijk houdt. Het spreekt van een "verachtelijke aanval, waarvan een koopvaardijschip in internationale wateren het doelwit was". Ankara heeft bij de autoriteiten in Libië geprotesteerd.

In januari bombardeerde een Libisch gevechtsvliegtuig een Griekse olietanker die voor de Libische kust voor anker was gegaan. Daardoor kwamen twee bemanningsleden om.