Het arrestatiebevel tegen WikiLeaksoprichter Julian Assange blijft in Zweden van kracht.

Dat heeft het hooggerechtshof in Stockholm maandag bepaald.

Zweden wil Assange oppakken, omdat hij van verkrachting wordt verdacht. De Australiër zit sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Zo wil hij voorkomen dat Groot-Brittannië hem aan Zweden uitlevert.

Assange vreest dat Zweden hem aan de Verenigde Staten zal uitleveren. De Amerikanen willen hem berechten voor het lekken van informatie via WikiLeaks. Op dat platform werd de afgelopen jaren een immense hoeveelheid geheime data gepubliceerd.

Niet buitenproportioneel

Assange wil af van het arrestatiebevel en vocht dat aan tot aan de hoogste Zweedse rechtbank. Die heeft evenwel besloten dat het bevel van kracht kan blijven, omdat het niet buitenproportioneel is. Het voordeel van hechtenis van de aangeklaagde staat in verhouding tot het belang dat gemoeid is met opheldering van de zaak. Er is volgens het hooggerechtshof ''een groot algemeen belang'' dat de waarheid aan het licht komt.

Wel stelt het hof vast dat het arrestatiebevel al ''zeer lange tijd'' uitstaat maar ook dat de Zweedse aanklagers nu een verhoor proberen te regelen op de ambassade van Ecuador in Londen met Assange. De Wikileaksoprichter heeft naar eigen zeggen het OM in het verleden herhaaldelijk aangeboden om verhoord te worden in de ambassade.

De Zweedse aanklagers gingen daar toen niet op in. Ze waren bang dat een dergelijk verhoor kwalitatief onvoldoende zou zijn.