De eerste ronde van de Poolse presidentsverkiezingen is zondag verrassend gewonnen door de nationalistische oppositiekandidaat Andrzej Duda.

Een absolute meerderheid haalde hij echter niet, wat betekent dat 24 mei een tweede ronde volgt tussen Duda en zittend president Bronislaw Komorowski. 

De eurosceptische Duda kreeg 34,5 van de stemmen, Komorowski bleef steken op iets meer dan 33 procent, bleek uit de exitpolls. Als verder teken van de toenemende impopulariteit van de regeringspartij Burgerplatform, waar Komorowski lid van was voordat hij president werd, kreeg punkrocker Pawel Kukiz 20,5 procent van de kiezers achter zich. 

De uitslag is een teken dat Komorowski "enorm in de problemen zit en voor zijn politieke leven moet vechten", zei analist Antoni Dudek. "Het feit dat Komorowski van Burgerplatform komt, al hun beslissingen verdedigde en zich nooit ergens tegen verzette, heeft tegen hem gewerkt. "Daarnaast had hij een slecht begin van zijn campagne en onderschatte hij zijn tegenstander." 

Komorowski gaf aan dat het signaal van de kiezers duidelijk bij hem is aangekomen. "De uitslag van de exitpoll is een serieuze waarschuwing aan alle machthebbers", zei de president. "We moeten naar de kiezers luisteren."