Buitenlandse journalisten mogen weer naar de provincie Papoea in het oosten van Indonesië reizen.

President Joko Widodo heeft het reisverbod voor hen zondag opgeheven, een dag nadat hij al vijf politieke gevangenen uit Papoea vrijliet. 

De in oktober aangetreden Widodo heeft beloofd de mensenrechtensituatie en economische omstandigheden in Papoea te verbeteren. Sinds het gebied in 1963 van Nederlandse in Indonesische handen overging sluimert er een strijd voor afscheiding.

Wie een vlag van een onafhankelijk Papoea uitstak kon een lange gevangenisstraf tegemoet zien. 

Opheffing van het reisverbod voor buitenlandse journalisten past in het streven van Widodo om een eind te maken aan tientallen jaren van mensenrechtenschendingen door de Indonesische strijdkrachten en het stigma van een separatistisch conflict weg te nemen. 

Positief denken

"Vanaf vandaag staat het buitenlandse journalisten vrij naar Papoea te gaan, alsook naar andere Indonesische provincies", zei Widodo in Merauke. "Het wordt tijd dat wij positief denken. Het wederzijds vertrouwen dat weg was moet hersteld worden." 

Zaterdag liet Widodo al vijf politieke Papoea-gevangenen gaan. Ze zaten straffen tot negentien jaar uit voor een aanval op een legerarsenaal in 2003 waarbij twee militairen om het leven kwamen. 

Amnestie

Indonesië telt meer dan honderd politieke gevangenen. De meesten zitten vast in Papoea of op de Molukken. 

Zesentwintig mensen die in Papoea zijn veroordeeld wegens verraad hebben een door de regering voorgestelde amnestie afgewezen; als ze er op in zouden gaan zouden ze daden toegeven die ze nooit hebben gedaan, is hun redenering.