De politie van Macedonië heeft zondag voor de tweede achtereenvolgende dag slag geleverd met leden van een gewapende groep in de noordelijke stad Kumanovo.

Volgens Macedonische televisiestations vielen onder de speciale politietroepen acht doden en meer dan dertig gewonden. 

Ook zondag werd er nog sporadisch geschoten, terwijl ambulances gewonde politiemensen afvoerden. De regering van Macedonië kondigde twee dagen rouw af; sportevenementen en politieke bijeenkomsten zijn afgelast. 

Minister van Binnenlandse Zaken Gordana Jankulovska zei zaterdagavond dat meer dan twintig leden van de gewapende groep zich hebben overgegeven. Anderen hebben zich echter verschanst in woningen in Diva Naselba, een woonwijk in het westen van Kumanovo.

Volgens de premier van het land zou de groep het ook voorzien hebben op regeringsgebouwen en plekken in het publieke domein. Op beelden is te zien dat de politie met gepantserde voertuigen de stad binnenreed. Scherpschutters namen posities in op het dak.

Destabiliseren

Macedonië maakt momenteel zijn diepste politieke crisis door sinds het land zich in 1991 afscheidde van Joegoslavië. Regering en oppositie beschuldigen elkaar ervan het land te willen destabiliseren, hetzij om de macht te behouden, hetzij om die in handen te krijgen.

Sommige analisten vrezen dat leiders in beide kampen etnisch geweld willen uitlokken om dit voor elkaar te krijgen. 

VN

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft in een verklaring zijn zorgen over de situatie geuit. "Ik volg de situatie op de voet en met grote zorgen. Ik leef enorm mee met de getroffen families."

De VN-chef roept op een snelle oplossing te vinden. "Ik wil dat elke betrokken partij zich inzet om tot een oplossing te komen en om verdere escalatie te voorkomen. 

Etnisch verdeeld

Kumanovo is een etnisch verdeelde stad op veertig kilometer ten noorden van de hoofdstad Skopje, niet ver van de grens met Kosovo en Servië. In 2001 werd er gevochten tussen etnisch Albanese rebellen en regeringsstrijdkrachten.

De Albanezen, die ongeveer een kwart uitmaken van de Macedonische bevolking van twee miljoen mensen, namen in 2001 de wapens op om meer rechten te eisen. Een onder westerse bemiddeling tot stand gekomen vredesakkoord maakte na zes maanden een einde aan die strijd.