De tropische storm Noul is een supertyfoon geworden met een kracht van 5 op de schaal van Saffir-Simpson, enkele uren voordat hij in het noordoosten van de Filipijnen aan land komt.

Noul kent windsnelheden van 260 kilometer per uur in het centrum van de tyfoon en de windstoten kunnen een snelheid van 280 kilometer per uur bereiken.

De storm komt aan land in de provincie Cagayan, waar veel rijstvelden zijn. Zeker 2.500 mensen zijn uit hun huizen gevlucht op aandringen van de regering. Noul is de sterkste storm die dit jaar op de Filipijnen aankomt.

''We verwachten een opeenstapeling van gebeurtenissen: vloedgolven, zware regenval in de bergen, hoge golven en zware winden'', zei het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst zondag.

Japan

De Filipijnen gaan ervan uit dat Noul slechts kort aan land komt en dan noordelijk zal afbuigen naar de Oost-Chinese Zee richting Japan.

De Filipijnen worden zo'n twintig keer per jaar getroffen door tropische stormen en tyfonen. Alleen de sterksten komen ook daadwerkelijk aan land. In november 2013 zorgde tyfoon Haiyan voor meer dan 7.300 doden.