De opstandelingen in Jemen stemmen in met een Saudisch voorstel voor een humanitair bestand van vijf dagen. Dat stelt een woordvoerder van de militaire bondgenoten van de Houthi-rebellen zondag.

''We kondigen aan dat we de humanitaire wapenstilstand accepteren die dinsdag ingaat'', aldus kolonel Sharaf Luqman in een verklaring. Volgens Luqman zal het leger reageren als al-Qaeda het bestand breekt.

Ook de Houthi-opstandelingen lieten zondag doorschemeren achter een staakt-het-vuren te staan. Volgens een woordvoerder staat de groep open voor een ''serieuze'' wapenstilstand, zodat hulpgoederen weer het land in kunnen.

De Houthi's riepen ook op tot een dialoog onder leiding van de Verenigde Naties, om zo het conflict te kunnen beëindigen.

Luchtaanvallen

De Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft sinds vrijdag meer dan 130 luchtaanvallen uitgevoerd op het noorden van Jemen.

De luchtaanvallen waren gericht op Houthi-bases in de provincies Saada en Hajja en het vliegveld van de hoofdstad Sanaa. Daarbij werden tanks en andere militaire voertuigen van de sjiitische rebellen vernield. Inwoners waren vrijdag gewaarschuwd met pamfletten voor een grote aanval en zijn op de vlucht geslagen.

Video: Luchtaanvallen Jemen

De coalitie heeft zondagochtend vroeg ook het huis gebombardeerd van ex-president Ali Abdullah Saleh. Dat zeggen bronnen binnen zijn politieke partij en omwonenden.

Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen bij de aanval op de residentie van Saleh in hoofdstad Sanaa. Er werden explosies gehoord en op de plek van het gebouw waren rookkolommen te zien.