De Europese Commissie zegt zich zorgen te maken over het geweld in Macedonië. In het Balkanland kwamen zaterdag zeker vijf agenten om het leven bij gevechten tegen een gewapende groepering.

EU-Commissaris Johannes Hahn (Nabuurschapsbeleid) riep de betrokken partijen op zich terughoudend op te stellen. Verdere escalatie moet voorkomen worden, aldus de Oostenrijker.

Volgens het Macedonische ministerie van Binnenlandse Zaken was de gewapende groep van plan terreurdaden te plegen. Minister Gordana Jankulovska zei dat de politie-acties pas stoppen "als de laatste terrorist gepakt is."

De politieke situatie in het Balkanland is erg instabiel. De oppositie beschuldigt de regering van machtsmisbruik en illegale afluisterpraktijken. Macedonië is geen lid van de Europese Unie.

Albanezen

De politieactie van zaterdag was gericht tegen een gewapende Albanese groep. 30 procent van de inwoners in Macedonië is van Albanese afkomst. Etnische spanningen leidden in 2001 al eens tot gewapende conflicten tussen Albanezen en de veiligheidsdiensten van Macedonië.