De Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft sinds vrijdag meer dan 130 luchtaanvallen uitgevoerd op het noorden van Jemen. 

Dat heeft een woordvoerder zaterdag gezegd. De bombardementen hebben veel verwoestingen aangericht.

De luchtaanvallen waren gericht op Houthi-bases in de provincies Saada en Hajja en het vliegveld van de hoofdstad Sanaa. Daarbij werden tanks en andere militaire voertuigen van de sjiitische rebellen vernield. Inwoners waren vrijdag gewaarschuwd met pamfletten voor een grote aanval en zijn op de vlucht geslagen.

Saudi-Arabië kondigde donderdag nog aan dat het een humanitair bestand wil in Jemen. Dat gaat dinsdag in voor vijf dagen. Voorwaarde is wel dat de Houthi-opstandelingen en hun bondgenoten de wapens ook neerleggen.

De coalitie die wordt geleid door Saudi-Arabië probeert al sinds eind maart de Houthi-rebellen terug te dringen, die grote delen van Jemen in handen hebben. Ze strijden tegen de troepen van de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Explosies

De coalitie heeft zondagochtend vroeg ook het huis gebombardeerd van ex-president Ali Abdullah Saleh. Dat zeggen bronnen binnen zijn politieke partij en omwonenden.

Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen bij de aanval op de residentie van Saleh in hoofdstad Sanaa. Er werden explosies gehoord en op de plek van het gebouw waren rookkolommen te zien.

Internationaal recht

Volgens de VN schendt de coalitie het internationaal recht door bombardementen uit te voeren op bewoonde gebieden als Sa'dah. Dat zegt de VN-coördinator humanitaire zaken voor Jemen, de Nederlander Johannes van der Klaauw, zaterdag.

De coalitie had burgers opgeroepen de grensregio te verlaten, maar volgens Van der Klaauw is dat niet voldoende. "Waarschuwen voor een aanstaande aanval ontslaat betrokken partijen niet van hun verplichting onder het internationaal recht om burgers te beschermen tegen letsel", aldus de coördinator.

Door een tekort aan brandstof is het voor veel mensen onmogelijk Sa'dah te verlaten. "Door een volledig gouvernement tot doelwit te maken, lopen talloze burgers gevaar", stelt de Nederlander, die alle partijen oproept geen aanvallen te lanceren vanuit bewoonde gebieden.

Op de vlucht

Volgens de VN zijn door het conflict in Jemen sinds medio maart meer dan 1.400 mensen gedood. 6.000 personen raakten gewond, onder wie veel burgers. "Zelfs de burgerbevolking in grensplaatsen in Saudi Arabië is blootgesteld aan de strijd", aldus een verklaring.

Alleen al in Sa'dah sloegen duizenden mensen op de vlucht. Jemenitische burgers blijven volgens de VN vaak verstoken van zaken als voedsel, water en medische hulp.