De belangrijkste oppositieleider van Burundi heeft zich zaterdag verkiesbaar gesteld voor de presidentsverkiezingen. 

Agathon Rwasa neemt het op tegen de huidige president Pierre Nkurunziza, die voor een derde termijn wil gaan, tot grote woede van het volk

Volgens de grondwet mag iemand maximaal twee termijnen president zijn. Nkurunziza vindt echter dat dat niet voor hem geldt, omdat hij de eerste keer is aangesteld door het parlement.

Het volk is het daar niet mee eens en demonstreert al een week tegen de ambities van de huidige president. Zeker negentien mensen zijn gedood tijdens de demonstraties.

Verzetten

''Ik heb me kandidaat gesteld uit respect voor de Burundese grondwet", aldus Rwasa. ''Het is een manier om het pad van de president te blokkeren, omdat hij overduidelijk wil afdwingen dat hij de enige kandidaat is.''

Rwasa heeft de kiescommissie gevraagd om de parlementsverkiezingen in mei en de presidentsverkiezingen in juni te verzetten. Volgens hem zijn er nu namelijk geen vredige en vrije verkiezingen mogelijk.

Protesten

De protesten in Burundi zijn de hevigste sinds de burgeroorlog in 2005 na twaalf jaar ten einde kwam. Tijdens de oorlog tussen de Hutu's en de Tutsi-minderheid kwamen ongeveer 300.000 mensen om.

De oppositie vroeg vrijdag om een gevechtspauze van een dag. Inwoners van Burundi haalden zaterdag opgelucht adem en gingen massaal de straat op om eten en geld in te slaan.