In de Filipijnen zijn duizenden mensen geëvacueerd vanwege een tyfoon die de noordoostkust nadert. 

De wervelstorm was zaterdagavond (lokale tijd) op ongeveer 210 kilometer van de provincie Catanduanes en komt waarschijnlijk zondagochtend vroeg aan land.

Tyfoon Noul heeft tot nu toe rukwinden van 160 kilometer per uur bereikt. De winden kunnen op den duur zelfs snelheden van 195 kilometer per uur bereiken.

Zodra de wervelstorm over de Filipijnen raast, gaat dat waarschijnlijk gepaard met hevige regenbuien die modderstromen en aardverschuivingen kunnen veroorzaken. ''Het gevaar is dat dat huizen kan wegvagen", waarschuwde Esperanza Cayanan, hoofd van een Filipijns weerbureau, zaterdag, aldus al-Jazeera.

Autoriteiten vrezen vooral voor dorpen rond de vulkaan Mount Bulusan. Die barstte eerder deze week twee keer uit waardoor de kans op modderstromen met vulkanisch materiaal als lava, steen en as groot is. Meer dan 11.000 mensen zijn naar tijdelijke opvangcentra gebracht.

De autoriteiten hebben ook de veerboten in het midden en zuiden van de Filipijnen stilgelegd vanwege hoge golven en sterke stroming. Bijna 6000 forenzen zijn daardoor gestrand in havens.

Luzon

Dodong - zoals de tyfoon op de Filipijnen wordt genoemd - komt naar verwachting rond 05.00 uur aan in het noordoosten van het eiland Luzon, het grootste en dichtstbevolkte eiland.

De provincies Cagayan en Isabela, waar veel rijst wordt verbouwd, worden waarschijnlijk het zwaarst getroffen. Daarna neemt de storm af en gaat die richting Japan.

Het is de vierde keer dit jaar dat de Filipijnen worden getroffen door een tyfoon. In 2013 werd een groot deel van de Filipijnen getroffen door supertyfoon Haiyan. Meer dan 8000 mensen vonden de dood of raakten gewond.