Zeker 62 doden na gevangenisopstand in Irak

Zeker 62 mensen zijn omgekomen bij een gevangenisopstand in Irak. Het zijn vijftig gevangenen en twaalf politiemensen.Terrreurgroep IS heeft de opstand op haar geweten. 

Bovendien zijn tientallen gevangenen ontsnapt.

In de gevangenis in al-Khalis in het oosten van Irak zitten vooral veroordeelde terroristen. In totaal zitten er zo'n driehonderd gevangenen, van wie er nu zeker veertig op de vlucht zijn. Het is niet duidelijk of er ook zware criminelen onder de gevangenen waren.

''De gevangenen vochten onderling. Dat vroeg om aandacht van de bewakers, die erheen gingen om de knokpartij te stoppen. De gevangenen vielen echter de bewakers aan, pakten hun wapens af en begonnen een opstand. Daarbij bemachtigden ze ook het wapenarsenaal van de gevangenis'', aldus een politiewoordvoerder tegen al-Arabiya. Zeker veertien agenten raakten gewond tijdens de rellen.

IS

Onder andere de burgemeester van de plaats al-Khalis waar de rellen uitbraken, heeftzaterdag bevestigd dat de groep de daad had opgeëist op jihadistische fora, schrijft nieuwszender al-Arabiya.

''Broeders in de gevangenis konden samenwerken met broeders buiten de gevangenis", schrijft IS in een verklaring. ''Vijftien explosieven werden tot ontploffing gebracht tegen leger- en politievoertuigen rond de gevangenis. Onze broeders wisten wapens te pakken te krijgen en bewakers aan te vallen. Godzijdank zijn meer dan dertig IS-strijders bevrijd."

Zoekactie

De politie is bezig met een grootscheepse zoekactie om alle ontsnapte gevangenen weer in de gevangenis te krijgen. In al-Khalis, zo'n 80 kilometer ten noordoosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad, is een avondklok ingesteld en er zijn meerdere huiszoekingen gedaan.

Bij recente uitbraken uit Iraakse gevangenissen was vaak de IS betrokken.

Lees meer over:
Tip de redactie