In de Macedonische plaats Kumanovo zijn zaterdag zeker twaalf politieagenten gewond geraakt bij een grootschalige politieactie.

Die was gericht tegen een gewapende Albanese groep. Kumanovo, ten noordoosten van de hoofdstad Skopje, is hermetisch afgesloten.

Er is geschoten en er waren explosies te horen. Gewonde politieagenten zijn naar het ziekenhuis in Skopje gebracht. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat er doden zijn gevallen, maar wilde daar verder niets over zeggen. Volgens medische teams zijn vier agenten zwaargewond geraakt.

Op beelden is te zien dat de politie met gepantserde voertuigen de stad is binnengereden. Scherpschutters hebben posities ingenomen op het dak en er is zeker één huiszoeking gedaan. Door de politieactie is de snelweg tussen Skopje en Belgrado afgesloten. Persbureau Alsat spreekt van een lange file en chaos op de weg.

Helikopters

Helikopters cirkelden boven een van de buitenwijken waar vooral Albanezen wonen. 30 procent van de inwoners in Macedonië is van Albanese afkomst. Etnische spanningen leidden in 2001 al eens tot gewapende conflicten tussen Albanezen en de veiligheidsdiensten van Macedonië.