De grootste militaire parade in Moskou ooit ter ere van de overwinning op Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog begon zaterdag met een minuut stilte.

Daarna ging de schier eindeloze parade op het Rode Plein in de Russische hoofdstad van start. Strak in het gelid marcheerden rijen militairen over het plein.

Het is zeventig jaar geleden dat de nazi's werden verslagen en dat wordt in Rusland groots gevierd. Aan de parade deden circa 16.000 militairen mee en er werden nieuwe tanks en panservoertuigen getoond.

President Vladimir Poetin nam de parade af en werd daarbij terzijde gestaan door veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. De herdenking van de overwinning is een van de belangrijkste feestdagen in Rusland en gaat altijd gepaard met veel militair vertoon.

Video: Rusland viert overwinning op Nazi-Duitsland met parade

De Sovjetunie verloor tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting ongeveer 25 miljoen mensen, wat ongeveer 15 procent van de totale bevolking voor aanvang van de oorlog was. De Sovjetunie werd in 1941 binnengevallen door Nazi-Duitsland.

Tweede Wereldoorlog

Ondanks de openbare bejubeling van de Russische strijdkrachten sprak Poetin ook over de rol van anderen in de Tweede Wereldoorlog. ''We herinneren ons de bijdrage van onze medestrijders: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere staten.'' Tegen de aanwezige veteranen zei hij: ''Jullie zijn onze echte helden''.

Veel westerse politici boycotten dit jaar de overwinningsparade wegens de crisis in Oekraïne en de rol van Rusland daarin. De Chinese leider Xi Jinping wa er wel bij; hij zat naast Poetin tijdens de parade.

Ook langs de wegen naar het plein, waar de parade eveneens langs komt, stonden veel mensen te kijken. Achter de dranghekken stonden rijen met belangstellenden.

Europa

Ook in In Europa is zaterdag het einde van de Tweede Wereldoorlog zeventig jaar geleden herdacht met militaire parades en ceremonies.

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk liepen Amerikaanse en Russische militairen mee in zo'n parade. President Aleksandr Loekasjenko bedankte de geallieerden voor de bevrijding van Europa.

Kiev

In de Oekraïense hoofdstad Kiev vierden veteranen het eind van de oorlog met een picknick en een herdenking bij een oorlogsmonument. In de Oost-Oekraïense steden Loehansk en Donetsk werden militaire parades gehouden.

Ook in Wenen en Groot-Brittannië werd herdacht. Bij de Europese Raad in het Franse Straatsburg zijn bloemen neergelegd.

Reconstructie

In de Russische republiek Tsjetsjenië is de oorlog herdacht met een reconstructie van de aanval op de Reichtstag in Berlijn. In Rusland waren meer dan 26 parades, waarvan de grootste in Moskou.

Zaterdag is de zogenoemde Overwinningsdag. De Duitse militaire overgave werd vastgelegd in een document dat op 8 mei 1945 werd getekend. Dat gebeurde iets voor middernacht in Berlijn, toen was het in Moskou al 9 mei.