De Amerikaanse inlichtingendienst FBI wist enkele uren voor de schietpartij in Texas afgelopen zondag dat een van de daders daar aanwezig zou zijn.

Dat zegt de directeur van de FBI, James Comey.

Ook hield de FBI Elton Simpson al langer in de gaten. De dienst had echter niet verwacht dat hij ook daadwerkelijk een aanval zou doen. 

De man was al eerder onderwerp van onderzoek naar aanleiding van terroristisch gerelateerde uitspraken die hij had gedaan en vanwege zijn zoekgeschiedenis op internet. 

Toen de FBI doorhad dat Simpson naar de spotprentbijeenkomst zou gaan, stuurde ze zijn dossier naar de lokale politie van Garland. "We hadden echter geen reden om aan te nemen dat Simpson een aanval zou plegen", aldus Comey. 

Wilders

Bij het evenement zondag was ook de Nederlandse politicus Geert Wilders aanwezig, maar hij was op het moment van de schietpartij al vertrokken. De FBI onderzoekt nu of er eerder ingegrepen had moeten worden of dat er bepaalde aanwijzingen over het hoofd gezien zijn.

Op zondag 3 mei pleegden twee mannen een aanval tijdens een spotprentbijeenkomst in Texas. Later eiste de terreurgroep IS (Islamitische Staat) de aanslag op. De twee daders kwamen daarbij om het leven; een politieagent raakte gewond.