De Nederlandse ambassadeur in Pakistan, Marcel de Vink, is gewond geraakt bij een helikoptercrash in dat land. Er zijn zes doden gevallen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat De Vink gewond is geraakt en het ministerie en de Nederlandse ambassade in nauw contact staan met de Pakistaanse autoriteiten.

De Pakistaanse premier heeft een dag van nationale rouw afgekondigd. 

Over de aard van de verwondingen van De Vink is nog niets bekend. De Vink is sinds 2013 ambassadeur in Pakistan. Daarvoor was hij drie jaar hoofd van de politieke afdeling van de Ambassade in Washington. In Nederland was hij actief als particulier secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken.

De helikopter stortte neer op een school in een vallei. Er vielen zes doden, onder wie de ambassadeur van Noorwegen en de Filipijnen. Ook de vrouwen van de ambassadeurs van Indonesië en Maleisië kwamen om, net als de twee piloten van de helikopter. 

In de school waren geen kinderen aanwezig om veiligheidsredenen die verband hielden met de komst van de diplomaten.

Naast De Vink raakte ook de Poolse ambassadeur en nog een derde persoon gewond. Ze zijn met helikopters naar een militair ziekenhuis gebracht in de plaats Gilgit. Hoe erg hun verwondingen zijn, is niet duidelijk.

Video: Nederlandse ambassadeur gewond bij crash Pakistan

Taliban

De Pakistaanse Taliban zou in een e-mail aan verschillende journalisten hebben geclaimd achter de crash te zitten. Dat meldt de BBC. Het eigenlijke doel van die aanslag zou de Pakistaanse premier Nawaz Sharif zijn. "De helikopter is neergeschoten met een antiluchtdoelraket, waardoor de piloten en veel buitenlandse ambassadeurs omkwamen", zo schrijft de Taliban in een verklaring.

Het Pakistaanse leger spreekt die claim tegen en zegt dat de crash veroorzaakt werd door een technische fout. "Volgens onze eerste informatie landden twee helikopters veilig, terwijl een derde een technische fout ontwikkelde tijdens de landing", aldus legerwoordvoerder Asim Bajwal op Twitter.

''De helikopter kwam dicht bij de landingsplaats en probeerde te draaien toen hij neerstortte'', vertelt ooggetuige Shakil Ahmed aan Reuters. ''De helikopter vloog in brand en stond een uur in lichterlaaie''. 

Er zouden zeventien mensen aan boord zijn geweest van de helikopter.

Koenders

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is aangedaan door de crash. "Wat een interessante dag had moeten worden, is veranderd in een menselijk drama." Koenders heeft inmiddels met De Vink gesproken: "Hij was goed aanspreekbaar en zijn verwondingen worden in het ziekenhuis nog in kaart gebracht."

Geoffrey van Leeuwen, de consul-generaal in Mumbai, zal naar Islamabad reizen om de werkzaamheden van De Vink tijdelijk over te nemen.