De Conservatieve Partij is zeker van een absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis. De leiders van drie andere grote Britse partijen stappen op na hun nederlaag bij de Britse verkiezingen.

De uitslag van slechts zeven districten moet nog bekend worden, maar de partij van zittend premier David Cameron is voorbij de vereiste 326 zetels. 

De Conservatieven hebben 331 zetels in de wacht gesleept, een meerderheid van twaalf zetels.

Cameron heeft vrijdagmiddag koningin Elizabeth bezocht in Buckingham Palace. Hoewel dat bezoek niet verplicht was omdat Cameron al premier is, koos de Britse leider er toch voor om formeel de opdracht te krijgen een nieuw kabinet te vormen.

Ed Milliband van de Labourpartij, Nick Clegg van de Liberaal Democraten en Nigel Farage van UKIP maakten vrijdag vrij kort na elkaar hun vertrek bekend.

Labour

De Labourpartij is geëindigd met 232 zetels. Miliband zegt in een toelichting "absoluut en totaal verantwoordelijk" te zijn voor de slechte resultaten bij de Britse verkiezingen.

"Het spijt me zo voor alle kandidaten die hun zetels zijn kwijtgeraakt. Groot-Brittannië heeft een sterke Labourpartij nodig. Ik treed vanmiddag nog terug."

Verder zegt Miliband dat er een nieuwe leider nodig is om de partij weer op te bouwen. "De Labourpartij is eerder teruggekomen van verlies en zal dat weer gaan doen."

Harriet Harman, vicepartijleider van Labour, zegt terug te zullen treden zodra er een nieuwe leider is gekozen.

Liberal Democrats

De huidige vice-premier Nick Clegg is opgestapt als leider van de 'Lib Dems'. Clegg wist zijn eigen zetel te behouden, maar zijn partij werd gedecimeerd van 57 naar acht zetels.

In een toelichting zegt Clegg dat hij al verwachtte dat de strijd moeilijk zou worden. "Maar de resultaten zijn slechter dan ik dacht."

UKIP

Nigel Farage, de leider van de eurosceptische partij UKIP, is niet gekozen in het Britse parlement en stapt op. In zijn eigen kiesdistrict heeft hij niet de meeste stemmen gekregen. Daarmee heeft de UKIP slechts één zetel gehaald.

''Een partij in dit land heeft bijna 4 miljoen stemmen gekregen, maar slechts één zetel gewonnen'', doelde hij op zijn eigen partij. ''Het is tijd voor echte hervormingen en UKIP moet die strijd leiden. Persoonlijk is er een groot gewicht van mijn schouders geheven; ik heb me nooit gelukkiger gevoeld.''

Cameron

"Samen kunnen we Groot-Brittannië nog groter maken.'' Met die woorden probeerde Cameron een verbindende toon te vinden na zijn onverwacht grote overwinning. Hij benadrukte opnieuw een referendum over het EU-lidmaatschap te zullen organiseren en Cameron zei te willen werken voor ''één natie, één Verenigd Koninkrijk''.

''Dat betekent dat we de verschillende delen van ons land samenbrengen'', aldus Cameron. Tegelijkertijd krijgen de landsdelen snel meer zelfstandigheid, wat vooral een gebaar is naar Schotland waar de nationalisten vrijwel elk kiesdistrict wonnen.

''Regeren met respect betekent erkennen dat landsdelen hun eigen parlement hebben, meer macht krijgen met meer verantwoordelijkheden. En dan moeten we ook eerlijk zijn voor Engeland.''

Europese Commissie

De Europese Commissie heeft Cameron inmiddels gefeliciteerd met zijn overwinning. Een woordvoerder zegt te hopen op een constructieve samenwerking.

Europees president Donald Tusk rekent erop dat de nieuwe Britse regering zich er sterk voor maakt om Groot-Brittannië in de EU te houden: "De Britse stem telt bij het bepalen van de toekomst van Europa." Binnenkort zal er een ontmoeting zijn tussen Cameron en de voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker. 

Rutte

Ook premier Mark Rutte heeft Cameron gefeliciteerd. "Ik heb David Cameron gefeliciteerd met de mooie overwinning. Ik kijk uit naar een voortzetting van de goede samenwerking", aldus Rutte op Twitter.

Verkiezingen VK

Bron: BBC© NU.nl/Jerry Vermanen

Video: UKIP-leider Farage treedt af na verlies