De Britse premier David Cameron blijft naar alle waarschijnlijkheid de Britse premier. Volgens de voorspellingen gaan de Conservatieven de verkiezingen met een absolute meerderheid winnen.

De BBC denkt dat de conservatieven zelfs 329 zetels halen in het Lagerhuis, een absolute meerderheid. 567 van de 650 districten zijn inmiddels geteld.

Cameron zei vrijdagochtend al dat hij wil doorgaan met regeren over "één natie, één Verenigd Koninkrijk". Hij eiste nog niet de winst op van de verkiezingen van donderdag.

Het Britse Lagerhuis telt 650 zetels en een partij heeft dus 326 zetels nodig voor een absolute meerderheid. In de praktijk zijn 323 zetels al een meerderheid, omdat de voorzitter van het Lagerhuis niet meestemt en de parlementariërs van de Noord-Ierse partij Sinn Fein geen zitting nemen.

Volgens deskundigen zijn 310 zetels al voldoende voor een werkbaar minderheidskabinet, omdat de kans minimaal is dat de totale oppositie een kabinetsplan wegstemt.

Cameron gaat vrijdagmiddag naar koningin Elizabeth. Hoewel een dergelijk bezoek geen verplichting is omdat Cameron al premier is, kiest de triomferende Conservatieve leider er volgens de BBC toch voor om formeel de opdracht te krijgen een nieuw kabinet te vormen.

Referendum

In een verklaring in zijn kiesdistrict Witney herhaalde Cameron zijn belofte dat er een referendum komt over de toekomst van Groot-Brittannië in de Europese Unie. Daarnaast wil hij snel de toezeggingen waarmaken om Schotland en Wales meer zelfstandigheid te geven.

Video: Cameron op winst in Britse verkiezingen

Liberaal Democraten

De Britse vicepremier Nick Clegg, partijleider van de Liberaal Democraten, houdt zijn Lagerhuiszetel voor het district Sheffield. Clegg hield bij de verkiezingen de kandidaten van onder meer Labour en de Conservatieven achter zich.

Dat succes maakt de verkiezingen voor Clegg nog geen feestje. De Liberaal Democraten lijden zware verliezen en houden mogelijk minder dan tien zetels over, van de 56 zetels die de partij in de afgelopen periode tot coalitiepartner van de Conservatieven maakte.

"Het is pijnlijk duidelijk een onbarmhartige en afstraffende avond voor de Liberaal Democraten", verklaarde Clegg, die zei later vrijdag met partijleden over zijn positie binnen de partij te praten. Het is niet duidelijk of hij het partijleiderschap wil opgeven.

Britse parlementsverkiezingen

Inwoners van Groot-Brittannië kiezen donderdag een nieuw Lagerhuis. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen de twee grootste partijen, de Conservatieven van premier David Cameron en Labour van Ed Miliband. © AFP
Cameron reageert vrijdagochtend op zijn verkiezingswinst. © ANP
De Conservatieven liggen op koers om de verkiezingen te winnen en Cameron kan er redelijk zeker van zijn dat hij een nieuw kabinet kan gaan vormen. © ANP
Stemmen in Glasgow worden geteld. © ANP
De ongeveer 50.000 stembureaus zijn sinds 8.00 uur Nederlandse tijd geopend. © AFP
Nigel Farage (partijvoorzitter van UK Independence Party) gaat zijn stem uit brengen. © ANP
Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen de twee grootste partijen, de Conservatieven van premier David Cameron en Labour van Ed Miliband. Miliband gaat hier zijn stem uitbrengen. © ANP
De ongeveer 50.000 stembureaus zijn sinds 8.00 uur Nederlandse tijd geopend. © ANP
Op de meeste plaatsen zijn er niet alleen landelijke, maar ook lokale verkiezingen. © ANP
Een cruciale rol lijkt weggelegd voor de Schotse Nationale Partij (SNP) van Nicola Sturgeon (foto). Die is sinds het referendum over Schotse onafhankelijkheid van vorig jaar ongekend populair en ligt op koers om alle 59 Schotse zetels in de wacht te slepen. © AFP
De Conservatieven van premier David Cameron staan in de Britse verkiezingen op winst in de exitpoll die donderdagavond direct na het sluiten van de stembureaus werd bekendgemaakt. © ANP
De Britse premier Cameron heeft met zijn vrouw Samantha een stem uitgebracht in een stemlokaal in Spelsbury. © AFP
De uitzondering is de hoofdstad Londen, waar de stemgerechtigden alleen voor de Lagerhuisverkiezingen opgaan. Zo kiezen de inwoners van onder meer Leicester, Middlesbrough en Torbay een nieuwe burgemeester. © AFP
Vicepremier Nick Clegg, leider van de Liberal Democrats, brengt met zijn echtgenote Miriam Gonzalez Durantez een stem uit in Sheffield. © AFP

Labour

De Britse partijleider Ed Miliband, zei vrijdagochtend dat het een "zeer teleurstellende en moeilijke nacht" is voor zijn partij Labour. Miliband legde een verklaring af in Doncaster, voor welk kiesdistrict hij opnieuw is gekozen.

Hij zei "zeer bedroefd" te zijn over de resultaten in Schotland, waar Labour mogelijk al zijn veertig zetels moet inleveren aan de Schotse Nationale Partij. Miliband zou inmiddels zijn opgestapt vanwege de slechte resultaten.

De Schotse premier Nicola Sturgeon gaat ervan uit dat de belangen van Schotland beter zullen worden behartigd. ''De aardplaten van de politiek zijn verschoven. Ook een Conservatieve regering kan niet negeren wat er gisteren in Schotland is gebeurd'', zei de leider van de Schotse Nationale Partij, die 56 van de 59 Schotse zetels won.

Districtenstelsel

Kleinere Britse partijen en media zetten ondertussen opnieuw vraagtekens bij de houdbaarheid van het Britse districtenstelsel. In 650 kiesdistricten wint de kandidaat die de meeste stemmen krijgt.

Zowel de UKIP als de SNP haalde donderdag circa 3 miljoen stemmen. De UKIP kon dat slechts in één of twee districten verzilveren in een zetel, terwijl de SNP 56 zetels won.

De discussie over de eerlijkheid van het districtensysteem komt bij elke verkiezing in Groot-Brittannië terug. De grote partijen voelen over het algemeen niets voor een wijziging in het kiessysteem en houden hervormingen tegen.