In Mexico is een hoge politieman opgepakt die mogelijk betrokken was bij de vermissing en dood van 43 studenten in september. 

De 41-jarige Francisco Salgado was toen het plaatsvervangend hoofd van de politie in de stad Iguala, waar de studenten vermist raakten. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag (lokale tijd) bekend.

De studenten werden waarschijnlijk door de politie opgepakt. Vervolgens werden ze overgedragen aan een drugsbende, die ze doodde en hun lichamen verbrandde. Het incident leidde tot protesten door het hele land tegen corrupte politie.

Salgado wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven een aantal van de studenten aan de drugsbende over te leveren. Volgens getuigenverklaringen kreeg de politieman bovendien elke maand omgerekend 35.000 euro van de bende. In ruil daarvoor moest hij permanent een oogje dichtknijpen.

Ondergedoken

De Mexicaanse politie wist de man op te pakken in de stad Cuernavaca. Hij had kogels voor een geweer bij zich. Salgado nam de benen nadat hij als verdachte werd aangemerkt in het onderzoek naar de vermissing. Hij is bij meerdere huizen van familieleden ondergedoken geweest, meldde het ministerie.

In november pakte de autoriteiten al Jose Luis Abarca op. Hij was burgemeester van de stad Iguala en is beschuldigd van ontvoering van de studenten.