Nog steeds basishulp nodig voor slachtoffers aardbeving Nepal

Schoon drinkwater, tenten, zeilen en medische hulp. Naar deze basisbenodigdheden is nog steeds de grootste vraag in Nepal. Dat land werd 25 april getroffen door een zware aardbeving.

In Nederland wordt momenteel geld ingezameld voor de slachtoffers in Nepal door de samenwerkende hulporganisaties via Giro555. Volgens de laatste tussenstand is ruim 13,6 miljoen euro opgehaald voor de noodhulp. De actie eindigt vrijdagavond.

"Alle donaties zijn nog steeds hard nodig, want hulp blijft de komende maanden noodzakelijk", zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. Hij was de afgelopen weken in de Nepalese hoofdstad Kathmandu en is donderdag weer teruggekeerd in Nederland.

"In juni begint het regenseizoen in Nepal. Dan wordt de situatie voor mensen die geen dak boven hun hoofd hebben, nog veel zorgwekkender dan deze nu is." 

Medische hulp is ook een prangend probleem, omdat veel ziekenhuizen zijn ingestort. Ook dreigt een nijpend tekort aan voedsel, omdat de komende oogst pas in augustus is, somt Stoffels de problemen op. "Ik schat in dat er nog zeker een jaar hulp nodig is."

Dodental

Het dodental nadert de 8.000. Volgens Times of India hebben de autoriteiten gemeld dat er nu 7.885 doden zijn geteld. Bovendien zijn 16.390 mensen gewond geraakt. Vrijdag waren er opnieuw twee fikse naschokken in het getroffen gebied.

Die maten respectievelijk 4 en 5 op de schaal van Richter. Een stuk minder dan de aardbeving van 25 april, die 7,9 op de schaal van Richter mat. Desondanks vluchtten mensen tijdens de naschokken opnieuw de straat op.

Door de aardbeving in Nepal zijn rond de 256.000 huizen verwoest. 213.000 andere huizen raakten zwaar beschadigd. De aardbeving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter.

Met het geld dat met de Nederlandse actie wordt opgehaald, wordt onder meer gezorgd voor voedsel, toiletvoorzieningen, drinkwater, noodopvang, tentzeilen, keukengerei en dekens. Om 22.45 uur wordt op Radio 2 de eindstand bekendgemaakt.

Video: Drone filmt verwoesting na aardbeving Nepal

Lees meer over:
Tip de redactie