Het Amerikaanse Congres heeft donderdag ingestemd met een wet die het parlement een inzage en oordeel geeft in een atoomovereenkomst met Iran.

Het parlement mag een permanente atoomdeal, waar al jarenlang over onderhandeld wordt, bekijken en zelfs verwerpen. Het Congres wil meer inspraak in de belangrijke atoomdeal die Iran en zes wereldmachten deze zomer hopen te bereiken. 

Door de nieuwe wet, die nog door het Huis van Afgevaardigden moet worden geloodst, krijgt het Congres dertig dagen de tijd om zich te buigen over de deal. President Barack Obama kan in die periode de meerderheid van de sancties tegen Iran niet opheffen.

Obama heeft lange tijd aangestuurd op het verwerpen van de nieuwe wet, omdat het de onderhandelingen met Iran in de weg zou staan.

De Republikeinen zouden de wet willen gebruiken om de onderhandelingen te saboteren. Obama is akkoord gegaan met een minder radicale versie, omdat ook de Democraten in het Congres vonden dat het parlement een stem moest krijgen in belangrijke internationale overeenkomsten.