De Conservatieven van premier David Cameron staan in de Britse verkiezingen op winst in de exitpoll die donderdagavond direct na het sluiten van de stembureaus werd bekendgemaakt.

De 'Tories' winnen negen zetels in het Lagerhuis en komen op 316 zetels. De partij zou daarmee geen absolute meerderheid hebben.

Oppositiepartij Labour blijft ver achter met 239 zetels. De Schotse nationale partij SNP, de partij die zich voornamelijk inzet voor de onafhankelijkheid van Schotland, komt op 58 zetels.

De partij ligt met de helft van de stemmen in het landsdeel geteld op koers om de hele Schotse kaart geel te kleuren. De 31 districten die al geteld zijn gaan allemaal naar de SNP, waarmee Labour een gevoelige tik wordt toegebracht. Van de 59 Schotse zetels gingen er bij de vorige verkiezingen veertig naar Labour.

Liberale Democraten komt op 10. De centrumpartij verliest fors en gaat er 46 zetels op achteruit. Verscheidene hoge Liberaal Democraten zijn er al zeker van dat ze niet kunnen terugkeren in het Lagerhuis. De Britse vicepremier Nick Clegg, partijleider van de Liberaal Democraten, houdt wel zijn zetel voor het district Sheffield.

Wales

Plaid Cymru, dat sinds 1925 strijdt voor de onafhankelijkheid van Wales, komt op 4 zetels. 

De UK Independence Party (UKIP), die als belangrijkste doel heeft om het Verenigd Koninkrijk terug te trekken uit de Europese Unie, zou twee zetels in het Lagerhuis winnen, net als de Green Party.

Britse parlementsverkiezingen

Inwoners van Groot-Brittannië kiezen donderdag een nieuw Lagerhuis. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen de twee grootste partijen, de Conservatieven van premier David Cameron en Labour van Ed Miliband. © AFP
Cameron reageert vrijdagochtend op zijn verkiezingswinst. © ANP
De Conservatieven liggen op koers om de verkiezingen te winnen en Cameron kan er redelijk zeker van zijn dat hij een nieuw kabinet kan gaan vormen. © ANP
Stemmen in Glasgow worden geteld. © ANP
De ongeveer 50.000 stembureaus zijn sinds 8.00 uur Nederlandse tijd geopend. © AFP
Nigel Farage (partijvoorzitter van UK Independence Party) gaat zijn stem uit brengen. © ANP
Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen de twee grootste partijen, de Conservatieven van premier David Cameron en Labour van Ed Miliband. Miliband gaat hier zijn stem uitbrengen. © ANP
De ongeveer 50.000 stembureaus zijn sinds 8.00 uur Nederlandse tijd geopend. © ANP
Op de meeste plaatsen zijn er niet alleen landelijke, maar ook lokale verkiezingen. © ANP
Een cruciale rol lijkt weggelegd voor de Schotse Nationale Partij (SNP) van Nicola Sturgeon (foto). Die is sinds het referendum over Schotse onafhankelijkheid van vorig jaar ongekend populair en ligt op koers om alle 59 Schotse zetels in de wacht te slepen. © AFP
De Conservatieven van premier David Cameron staan in de Britse verkiezingen op winst in de exitpoll die donderdagavond direct na het sluiten van de stembureaus werd bekendgemaakt. © ANP
De Britse premier Cameron heeft met zijn vrouw Samantha een stem uitgebracht in een stemlokaal in Spelsbury. © AFP
De uitzondering is de hoofdstad Londen, waar de stemgerechtigden alleen voor de Lagerhuisverkiezingen opgaan. Zo kiezen de inwoners van onder meer Leicester, Middlesbrough en Torbay een nieuwe burgemeester. © AFP
Vicepremier Nick Clegg, leider van de Liberal Democrats, brengt met zijn echtgenote Miriam Gonzalez Durantez een stem uit in Sheffield. © AFP

Krappe meerderheid

De huidige regeringscoalitie van Conservatieven en Liberale Democraten zou een krappe meerderheid hebben van 326 zetels waarmee David Cameron premier van Groot-Brittannië zou kunnen blijven. In het Lagerhuis zijn 650 zetels te verdelen.

De definitieve uitslag van de verkiezingen zal vermoedelijk pas vrijdagmiddag bekend zijn.

Reacties

SNP-leider Nicola Sturgeon roept via Twitter op om een slag om de arm te houden. "Ik hoop op een goede nacht, maar ik denk dat 58 zetels onwaarschijnlijk is." Sturgeon bedankte de mensen die op haar partij hebben gestemd. "Wat het resultaat ook is, ik ben erg trots op onze campagne."

"Het is vanavond pijnlijk duidelijk een onbarmhartige en afstraffende avond voor de Liberaal Democraten'', verklaarde de leider van de Liberale Democraten Nick Clegg, die zei later vrijdag met partijleden over zijn positie binnen de partij te praten. Het is niet duidelijk of hij het partijleiderschap wil opgeven.

Studente

Een Britse campagneleider van de Labourpartij, Douglas Alexander, is niet langer parlementslid in het Lagerhuis. Alexander heeft zijn zetel moeten afstaan aan de 20-jarige studente Mhairi Black van de Schotse Nationale Partij (SNP). 

Alexander is de eerste grote naam in de Britse parlementsverkiezingen die zijn zetel heeft verloren. In zijn kiesdistrict Paisley and Renfrewshire South in Zuidwest-Schotland behaalde hij 17,864 stemmen. Black wist 23.548 kiezers achter zich te scharen. Black is daarmee het jongste parlementslid in Groot-Brittannië sinds de zeventiende eeuw.