Turkije en Saudi-Arabië hebben een bondgenootschap gesloten om de rebellen in Syrië te steunen in de strijd tegen president Bashar al-Assad. 

Dat meldt persbureau AP op basis van verklaringen van Turkse vertegenwoordigers.

De steun behelst logistieke en financiële hulp. De recente opmars van de rebellen in het noorden van Syrië zou al aan de Turkse en Saudische steun te danken zijn. 

De Verenigde Staten bekijken de ontwikkelingen naar alle waarschijnlijkheid met argusogen: onder de Syrische rebellen zijn veel jihadistische splintergroeperingen, waaronder het aan al-Qaeda gelinkte al-Nusra Front. 

Volgens Turkse vertegenwoordigers heeft Amerika geen effectief beleid om het bewind van Assad te bestrijden. Het verbond tussen Turkije en Saudi-Arabië zou zijn gesmeed in maart, toen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan naar Riyad vloog om de nieuwe Saudische koning Salman te ontmoeten.

Training Syrische strijders

De Turkse verklaringen komen op het moment dat het Amerikaanse leger is begonnen met het trainen van Syrische strijders in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Het trainingsprogramma is van start gegaan in Jordanië en krijgt binnenkort navolging in Turkije.

De Amerikanen zijn van plan uiteindelijk duizenden manschappen klaar te stomen voor de strijd in Syrië. De gematigde rebellen worden door de VS ook voorzien van uitrusting.

'Geen oorlog met Syrië'

Het programma is volgens de Amerikaanse regering alleen gericht tegen Islamitische Staat, aangezien de VS niet in oorlog zijn met Syrië.

Volgens critici is die theoretische beperking niet opgewassen tegen de realiteit van het conflict in Syrië, waar door de VS getrainde strijders waarschijnlijk vroeg of laat tegenover Syrische regeringstroepen zullen komen te staan.