Inwoners van Groot-Brittannië kiezen donderdag een nieuw Lagerhuis. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen de twee grootste partijen, de Conservatieven van premier David Cameron en Labour van Ed Miliband.

De ongeveer 50.000 stembureaus zijn sinds 8.00 uur Nederlandse tijd geopend. 

Miljoenen Britten kunnen tot 23.00 uur (Nederlandse tijd) hun stem uitbrengen in een van de 650 kiesdistricten. Elk kiesdistrict stuurt zijn eigen afgevaardigde naar het parlement in Westminster.

Op de meeste plaatsen zijn er niet alleen landelijke, maar ook lokale verkiezingen. De uitzondering is de hoofdstad Londen, waar de stemgerechtigden alleen voor de Lagerhuisverkiezingen opgaan. Zo kiezen de inwoners van onder meer Leicester, Middlesbrough en Torbay een nieuwe burgemeester.

Video: Stembureaus in Groot-Brittannië open

Meerderheid

Omdat de kans klein is dat een van de partijen in het Lagerhuis een absolute meerderheid haalt, zal een coalitie gevormd moeten worden. Maar of dat lukt is de vraag.

Volgens peilingen worden het de spannendste verkiezingen in tijden: de twee dominante partijen in de Britse politiek - de Conservative Party en de Labour Party - dreigen een groot deel van hun achterban te verliezen aan kleinere partijen. 

In 1951 stemde 95 procent van de kiezers nog op de Conservatives of Labour, maar nu lijkt slechts tweederde van de Britse kiezers op een van de twee partijen te stemmen.

Tactisch stemmen

Uit onderzoek van YouGov blijkt dat vier miljoen Britten stemmen niet stemmen op de partij die ze het best vinden, maar uit tactische overwegingen. YouGov deed het onderzoek in opdracht van The Times.

Labour heeft de afgelopen weken de aanhang van de Liberaal Democraten en de Groenen ervan proberen te overtuigen op de sociaaldemocraten te stemmen om een conservatieve regering te voorkomen. De Conservatieven hebben eveneens LibDem-aanhangers proberen te verleiden, net als aanhangers van de eurosceptische partij UKIP.

Britse parlementsverkiezingen

Inwoners van Groot-Brittannië kiezen donderdag een nieuw Lagerhuis. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen de twee grootste partijen, de Conservatieven van premier David Cameron en Labour van Ed Miliband. © AFP
Cameron reageert vrijdagochtend op zijn verkiezingswinst. © ANP
De Conservatieven liggen op koers om de verkiezingen te winnen en Cameron kan er redelijk zeker van zijn dat hij een nieuw kabinet kan gaan vormen. © ANP
Stemmen in Glasgow worden geteld. © ANP
De ongeveer 50.000 stembureaus zijn sinds 8.00 uur Nederlandse tijd geopend. © AFP
Nigel Farage (partijvoorzitter van UK Independence Party) gaat zijn stem uit brengen. © ANP
Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen de twee grootste partijen, de Conservatieven van premier David Cameron en Labour van Ed Miliband. Miliband gaat hier zijn stem uitbrengen. © ANP
De ongeveer 50.000 stembureaus zijn sinds 8.00 uur Nederlandse tijd geopend. © ANP
Op de meeste plaatsen zijn er niet alleen landelijke, maar ook lokale verkiezingen. © ANP
Een cruciale rol lijkt weggelegd voor de Schotse Nationale Partij (SNP) van Nicola Sturgeon (foto). Die is sinds het referendum over Schotse onafhankelijkheid van vorig jaar ongekend populair en ligt op koers om alle 59 Schotse zetels in de wacht te slepen. © AFP
De Conservatieven van premier David Cameron staan in de Britse verkiezingen op winst in de exitpoll die donderdagavond direct na het sluiten van de stembureaus werd bekendgemaakt. © ANP
De Britse premier Cameron heeft met zijn vrouw Samantha een stem uitgebracht in een stemlokaal in Spelsbury. © AFP
De uitzondering is de hoofdstad Londen, waar de stemgerechtigden alleen voor de Lagerhuisverkiezingen opgaan. Zo kiezen de inwoners van onder meer Leicester, Middlesbrough en Torbay een nieuwe burgemeester. © AFP
Vicepremier Nick Clegg, leider van de Liberal Democrats, brengt met zijn echtgenote Miriam Gonzalez Durantez een stem uit in Sheffield. © AFP

Schotten

Een cruciale rol lijkt weggelegd voor de Schotse Nationale Partij (SNP). Die is sinds het referendum over Schotse onafhankelijkheid van vorig jaar ongekend populair en ligt op koers om alle 59 Schotse zetels in de wacht te slepen.

Dat zou een gevoelige tik betekenen voor Labour, dat nu nog veertig Schotse zetels bezet. De Conservatieven hebben nu slechts één Schotse parlementariër.

Een voortzetting van de coalitie tussen de Conservatieven met de Liberaal-Democraten ligt niet voor de hand, omdat die laatste dreigt te worden gemarginaliseerd. De Conservatieven hebben een samenwerking met de eurosceptische partij UKIP van Nigel Farage resoluut afgewezen.

Cameron en Miliband deden woensdag nog hard hun best om zwevende kiezers te overtuigen. Cameron noemde zijn tegenstander tijdens een bezoek aan Wales "zwak". Milliband zei dat Cameron vooral de rijken en machtigen helpt, ten koste van de gezondheidszorg.