Behalve Frankrijk krijgt ook Canada een nieuwe antiterreurwet, waarmee de inlichtingendienst van het land meer bevoegdheden krijgt om terreuraanvallen tegen te gaan.

De House of Commons, de Canadese Tweede Kamer, stemde woensdag (lokale tijd) in met de nieuwe wet. Daarover bericht de nieuwszender CBC.

183 van de leden stemden in met de wet, terwijl 96 tegen stemden. Met de wet kan de Canadese inlichtingendienst CSIS voor het eerst actie ondernemen tegen terrorisme en niet alleen informatie daarover verzamelen.

Verdachten mogen worden beperkt in hun vrijheid en ze mogen langer worden vastgehouden in voorarrest. De dienst mag onder meer banktransacties annuleren en undercover extremistische websites verstoren.

Ook wordt informatie over veiligheid beter gedeeld tussen overheidsdiensten en is het aanzetten tot het plegen van aanslagen strafbaar gemaakt. Critici vinden dat de nieuwe wet te ver gaat en geen rekening houdt met de privacy van verdachten. Ze hadden ook graag gezien dat de toezicht op de dienst zou worden aangescherpt.

Staatsveiligheid

Premier Stephen Harper verdedigde de wet door te zeggen dat de dienst pas actie kan ondernemen als er "redelijke gronden" zijn te geloven dat de staatsveiligheid in het geding is.

In oktober schoot een geradicaliseerde man een militair dood in de Canadese hoofdstad Ottawa. De schutter ging daarna het gebouw van het Canadese parlement binnen en werd daar doodgeschoten door een bewaker.