Migranten gered na twaalf dagen op Middellandse Zee

De Italiaanse kustwacht heeft een kleine honderd bootvluchtelingen gered die naar eigen zeggen al twaalf dagen stuurloos ronddobberden op de Middellandse Zee, in een lek geslagen schip, zonder eten of drinken. 

De vijftig meter lange boot werd op zo'n tweehonderd kilometer van Sicilië aangetroffen. Van de 98 passagiers is een derde vrouw. 

Van hen zijn er drie zwanger. Het schip van de kustwacht dat de vluchtelingen redde meerde woensdagavond aan in een haven op Sicilië. 

Twee andere kustwachtschepen zetten woensdag 650 migranten af in het zuiden van de Italiaanse regio Calabrië. Ook in Napels gingen honderden vluchtelingen aan land. 

Schepen vernietigen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee voor maandag op de agenda staan. Sommige regeringsleiders in de Europese Unie willen een missie optuigen - met de zegen van de VN - om de schepen van mensensmokkelaars te vernietigen. 

Dit is in juridische zin echter gemakkelijker gezegd dan gedaan en Rusland, dat een vetostem heeft in de Veiligheidsraad, heeft zich al tegen het plan gekeerd. "Mensensmokkelaars aanhouden (...) is een ding, maar het vernietigen van de schepen gaat te ver", zei de Rusische ambassadeur bij de EU, Vladimir Tsjizjov. 

Maar er ligt mogelijk een compromis in het verschiet, waarbij de schepen van de smokkelaars niet worden vernietigd maar in beslag worden genomen. Dit voorstel kan volgens een bron bij de Veiligheidsraad wel op de steun van de Russen rekenen. 

Kleine horde

Ongeacht welk besluit er wordt genomen, Libië zal ermee akkoord moeten gaan dat de operatie ten dele plaatsvindt in zijn territoriale wateren. Dat is allerminst een kleine horde, gezien het feit dat het land twee rivaliserende regeringen heeft. 

Ook secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon noemt het plan om schepen te vernietigen 'ongepast', onder meer omdat het ook Libische vissers en andere mensen die om legitieme redenen een boot hebben kan duperen. 

"De oorzaak van dit probleem aanpakken duurt wellicht langer, maar dat is wel de manier om het uitvoerig aan te pakken", zei Ban vorige week toen hij meeging met een boot van de Italiaanse kustwacht.

Lees meer over:
Tip de redactie