De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) zegt dat hij persoonlijk geen details kreeg over medewerking van de Duitse BND aan de Amerikaanse spionagedienst NSA in 2008. 

Hij gaf toen leiding aan de kanselarij van bondskanselier Angela Merkel.

De Maizière kwam in het nauw toen vorige week bekend werd dat de BND (Bundesnachrichtendienst) de NSA had geholpen bij het jarenlang afluisteren van bevriende landen en ondernemingen.

Hij gaf woensdagavond antwoord op vragen van de toezichthouder op de geheime dienst.

Volgens de minister heeft hij toen juist de vraag van de VS voor meer samenwerking op een ander gebied van de geheime dienst afgewezen.

IP-adressen

De Amerikaanse dienst leverde vele zoekdata aan de BND en vroeg de Duitse dienst die te gebruiken voor spionage-activiteiten. Het ging bijvoorbeeld om telefoonnummers en IP-adressen. De BND zou de kanselarij al in 2008 op de hoogte hebben gebracht van deze verzoeken van de Amerikanen.

De Maizière verklaarde dat hij niets heeft meegekregen van ''zoekbegrippen van Amerikaanse zijde'' voor spionage van het bedrijfsleven in Duitsland.

Gesprek

De Duitse en Amerikaanse regeringen zijn met elkaar in gesprek gegaan over de samenwerking van de veiligheidsdiensten van beide landen. Ze willen nieuwe afspraken maken over onder meer informatie-uitwisseling. Het is waarschijnlijk dat de twee partijen naar buiten treden met het nieuwe plan.

De samenwerking tussen de Amerikaanse NSA en Duitse BND is onder een vergrootglas gelegd, nadat bekend werd dat de Duitse dienst jarenlang de NSA had geholpen met het afluisteren van bevriende landen en ondernemingen.

Mobieltje

Vorig jaar kwam bovendien naar buiten dat er een spion van de NSA werkte bij de BND en dat de Amerikanen het mobieltje van bondskanselier Angela Merkel aftapten.

Gesprekken tussen de VS en Duitsland moeten leiden tot een nieuw document dat als grondslag dient voor de samenwerking tussen de BND en NSA.

Alle berichten over de NSA in ons dossier