De Deense politie heeft niet goed gehandeld bij de terreuraanslagen in Kopenhagen. 

De Deense minister van Justitie Mette Frederiksen uitte maandag forse kritiek op de politie, die volgens haar treuzelde met het beveiligen van synagoges, meldden media in het land.

Na de aanval op het cultureel centrum hadden volgens haar direct de joodse gebedshuizen beveiligd moeten worden. De politie deed daar veel te lang over. Later op de avond schoot terrorist Omar Abdel Hamid El-Hussein een beveiliger van een synagoge dood.

Het is een van de punten van kritiek op de politie die naar voren komt in een woensdag gepresenteerd rapport. De beveiliging bij het cultureel centrum was niet op orde en twee agenten wisten de dader niet te raken met hun geweren, terwijl hij wel twee politiemannen neerschoot.

Lessen

Het hoofd van de politie Jens Madsen wachtte de presentatie ogenschijnlijk niet af. Hij stapte woensdagmiddag op, zonder daarbij de terreuraanslagen als reden te noemen. De nationale politie en de veiligheidsdienst (PET) zeiden na de presentatie van het rapport dat er lessen getrokken moeten worden uit de aanslagen. Mogelijk moeten bepaalde doelen permanent bewaakt worden en moeten agenten betere schutters worden.

Bekijk beelden van vlak na de aanslag in Kopenhagen: