De Amerikaanse stad Baltimore wil een onderzoek naar het politiekorps om te zien of dat structureel discrimineert of burgers mishandelt. 

Burgemeester Stephanie Rawlings-Blake heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie om een dergelijk onderzoek gevraagd, aldus Amerikaanse media.

Het verzoek komt na de dood van de zwarte Freddie Gray. Die overleed een week nadat hij tijdens zijn arrestatie op 12 april verwondingen had opgelopen. Zijn dood veroorzaakte een golf van protesten in Baltimore en andere steden. Het incident deed de discussie over geweld van blanke agenten tegen zwarte Amerikanen andermaal oplaaien.

''We weten allemaal dat de relatie tussen de politie en burgers in Baltimore gebroken is'', zei Rawlings woensdag. Volgens haar is een ''basis van vertrouwen'' nodig en kan het ministerie daar met een onderzoek voor zorgen.

Het ministerie liet woensdag in een reactie weten een onderzoek te overwegen.

De noodtoestand die vorige week in Baltimore was ingesteld, is woensdag opgeheven. Dat heeft gouverneur van Maryland Larry Hogan woensdag bekendgemaakt. Volgens hem is de kalmte in de stad weer teruggekeerd en zal de Nationale Garde daarom vertrekken.

Stelselmatig geschonden

Het incident met Gray en het onderzoek doen sterk denken aan het rumoer eerder dit jaar in Ferguson. Justitie onderzocht het korps nadat in 2014 een ongewapende zwarte tiener was doodgeschoten door de politie.

Justitie concludeerde in maart dat de politie in die stad stelselmatig de grondwettelijke rechten van de zwarte inwoners had geschonden en dat jarenlang buitensporig geweld was gebruikt tegen zwarten.

Burgemeester Rawlings kondigde woensdag ook aan dat politiemensen in Baltimore voor het eind van het jaar zijn uitgerust met kleine camera's (bodycamera's). Al hun handelingen, en die van arrestanten worden zo vastgelegd.

Video: Baltimore wil onderzoek naar gedrag politie