De Duitse politie is erin geslaagd mogelijk meerdere aanslagen te voorkomen op moskeeën en asielzoekerscentra in het land door een extreemrechtse organisatie die zichzelf de Old School Society noemt.

Dat meldt Der Spiegel.

De politie heeft woensdag drie mannen en een vrouw aangehouden en verricht huiszoekingen in meerdere woningen in onder meer de deelstaten Beieren, Saksen en Noord-Rijnland-Westfalen. De arrestanten gaven leiding aan de beweging. Het gaat onder meer om de president en vice-president.

Volgens Der Spiegel heeft de politie serieuze aanwijzingen dat de groep meerdere terroristische aanslagen wilde plegen op meerdere islamitische gebedshuizen en aanhangers van het salafisme, een conservatieve stroming binnen de islam.

De Old School Society werd een half jaar geleden opgericht en wordt door de Duitse justitie beschouwd als een terroristische organisatie.

De leden van de groep zouden beschikking hebben over explosieven en zouden mogelijk snel van plan zijn om een aanslag te plegen. Het is echter niet bekend of de groep al concrete doelwitten in het vizier had.

Video: 'Aanslagen Duitsland voorkomen'

Brand

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben onbekenden een asielzoekerscentrum in aanbouw in brand gestoken. Dat gebeurde in de deelstaat Rijnland-Palts. Of er een verband is met de vier arrestanten, is nog niet duidelijk.

Vorige maand werd brand gesticht in het oosten van Duitsland in een ander onderkomen waar asielzoekers zouden worden ondergebracht. 

Dönermoorden

Duitsland let extra op neonazi's sinds het ontdekken van een extreem rechtse groepering, de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). De leden vermoordden tussen 2000 en 2007 tien mensen, vooral allochtone Duitsers.

De autoriteiten dachten lang dat het ging om criminele afrekeningen in Turkse milieus. Later bleek dat de politie niets had gedaan met aanwijzingen dat extreemrechts achter de zogenoemde Dönermoorden zat.