Vier Afghaanse mannen zijn ter dood veroordeeld voor het lynchen van een 27-jarige vrouw in Kabul.

Dat meldt persbureau AP

In totaal stonden 49 mensen, onder wie negentien agenten, terecht. Acht verdachten werden woensdag in de rechtbank in Kabul veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Nog eens achttien mensen kregen een boete opgelegd. De andere negentien verdachten worden komende zondag veroordeeld.

De vrouw, Farkhunda, werd in maart door een uitzinnige menigte in Kabul doodgeslagen en -geschopt. Haar lichaam werd in brand gestoken onder het oog van een aantal agenten. 

Beelden van de aanval veroorzaakten grote internationale verontwaardiging, zelfs nog voordat bekend werd dat de vrouw helemaal niet een koran had verbrand, zoals haar aanvallers dachten.

Niet eerlijk

De broer van de vermoorde vrouw, Mujibullah, laat tegenover AP weten het niet eens te zijn met het oordeel van de rechter. "Het is niet eerlijk. Slechts vier mensen zijn ter dood veroordeeld, terwijl iedereen weet dat er meer dan veertig mensen betrokken waren bij het martelen van mijn zus."

Volgens Mujibullah, die zoals veel Afghanen met slechts één naam door het leven gaat, zouden de achttien mensen die een boete opgelegd kregen zwaarder moeten worden bestraft. "Het zou een les moeten zijn voor iedereen in dit land die een dergelijke misdaad wil begaan."