De Amerikaanse staat Californië legt het gebruik van water aan banden. Zo wil de staat een kwart minder drinkwater gebruiken. 

 Het is voor het eerst dat er zulke vergaande regels voor watergebruik in de staat komen.

Californië wil water besparen, omdat het voor het vierde jaar op rij kampt met droogte. In december en februari hebben stormen wel wat regen gebracht, maar het waterpeil is nog altijd lager dan gebruikelijk. Er komt ook veel minder smeltwater, omdat op de bergen veel minder sneeuw dan normaal ligt.

Gouverneur Jerry Brown (Democraten) had begin april aangekondigd dat er maatregelen zouden komen. Die zijn uitgewerkt en dinsdag (lokale tijd) goedgekeurd door het waterbestuur van Californië, de State Water Resources Control Board.

Besparen

Gebieden die het meeste water gebruiken, moeten ook het meeste besparen. Sommige delen van de staat, waaronder Beverly Hills, moeten 36 procent besparen. De landbouw gebruikt het meeste water, maar valt niet onder de regels. Volgens Californië is de sector al genoeg getroffen, omdat boeren eerder al te maken kregen met strengere regels voor het kopen van materieel om grondwater mee te winnen.

Californië had al andere maatregelen genomen om water te besparen. Zo mogen inwoners geen drinkwater gebruiken om stoepen en opritten schoon te maken. Ook mogen ze de tuin niet sproeien tijdens een regenbui of in de eerste 48 uur erna. Restaurants mogen hun klanten alleen een glas water geven als die er zelf om vragen.

Als mensen bijvoorbeeld hun tuin zo veel water geven dat er water op de stoep of in een goot komt, kunnen ze een boete van omgerekend bijna 500 euro krijgen. Mensen riskeren ook straf als ze hun auto wassen zonder waterbesparende slang.

Waterleveranciers moeten regelmatig verslag doen aan de overheid. Het is aan hen de kraan dicht te draaien als noodsituaties zich voordoen.