De Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, heeft dinsdag met grote meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel dat de bevoegdheden van de inlichtingendiensten verruimt.

De wet maakt het de inlichtingendiensten eenvoudiger om telefoons af te tappen, mensen aan de hand van hun mobiele telefoon te lokaliseren, in het geheim foto's te maken en e-mailverkeer te onderscheppen.

438 leden van de Assemblée stemden volgens Franse media voor het wetsvoorstel, 86 tegen en 42 onthielden zich van stemming. Niet alleen de afgevaardigden van de regerende Socialistische Partij, maar ook die van oppositiepartij UMP steunden het voorstel. Het gaat nu naar de Senaat.

Video: Frans parlement steunt antiterreurwet

De nieuwe wet komt in de plaats van de antiterreurwet uit 1991, die volgens premier Manuel Valls verouderd is, omdat hij stamt uit een tijd dat er nog geen internet en mobiele telefoons bestonden.

"Het is tijd dat Frankrijk een wettelijk kader heeft dat in de meeste westerse democratieën bestaat en dat onze wetten en republikeinse waarden respecteert", zei de premier bij de behandeling van het voorstel.

Tegenstanders wetsvoorstel

Tegen het wetsvoorstel bestaat veel verzet. Dat komt niet alleen van mensen die ijveren voor bescherming van de privacy en de vrijheid op het internet, maar ook van ondernemers, communisten en juristen.

De tegenstanders vinden onder meer dat de inlichtingendiensten te veel vrijheid krijgen. Zij vrezen dat het nieuwe onafhankelijke orgaan voor het toezicht op die diensten in de praktijk weinig in de melk te brokkelen zal hebben.