'Enkele tientallen bootvluchtelingen verdronken op Middellandse Zee'

Enkele tientallen bootvluchtelingen zijn vermoedelijk verdronken bij een nieuw ongeluk op de Middellandse Zee. 

Overlevenden meldden aan mensenrechtenorganisatie Save the Children dat mogelijk zo'n veertig migranten overboord vielen tijdens de overtocht van Libië naar Italië.

Er was een probleem aan boord, al is niet duidelijk wat er precies is voorgevallen. Zo'n tweehonderd mensen haalden de overtocht wel en kwamen aan in Catania, op Sicilië.

De afgelopen dagen maakten duizenden mensen de hachelijke overtocht, omdat de weersomstandigheden erg gustig waren.

Alleen al de Italiaanse kustwacht redde 7.000 mensen van gammele, overvolle boten.

Ook de Turkse autoriteiten hebben het druk met vluchtelingen. De afgelopen dagen pikten vaartuigen van de kustwacht meer dan zeshonderd mensen op die de Egeïsche Zee wilden oversteken richting Griekenland, liet het kantoor van de gouverneur van de westelijke provincie Izmir weten. De meesten kwamen uit Syrië.

1.700 vluchtelingen 

De vluchtelingen die de gevaarlijke tocht ondernemen, komen vooral uit verscheurde landen als Eritrea, Syrië, Somalië en Afghanistan. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) berekende onlangs dat in de eerste vier maanden van 2015 al ruim 1.700 vluchtelingen zijn verdronken in de Middellandse Zee.

Europese bestuurders besloten eind april de gezamenlijke patrouilles op het water sterk uit de breiden. Het budget daarvoor verdrievoudigt tot 9 miljoen euro per maand.

EU-landen, waaronder Nederland, hebben afgesproken meer marineschepen en vliegtuigen in te zetten om de grenzen te bewaken en naar vluchtelingen en mensensmokkelaars te zoeken.

Video: Ruim zesduizend bootvluchtelingen gered

Lees meer over:
Tip de redactie