President Pierre Nkurunziza van Burundi mag zich verkiesbaar stellen om zo een derde termijn af te dwingen. 

Dat heeft het constitutioneel hof in het Afrikaanse land besloten, zegt een woordvoerder van de CNDD-FDD-partij van Nkurunziza dinsdag.

In het land wordt al ruim een week geprotesteerd tegen de verkiezingsambities van de zittende president. Volgens de grondwet mag iemand maximaal twee termijnen dienen als president. Nkurunziza betoogt echter dat hij de eerste keer niet is gekozen, maar is aangesteld door het parlement. Het constitutioneel hof volgt nu die redenering.

De vraag is in hoeverre het hof een eigen beslissing heeft kunnen nemen. Vicepresident van het hof Sylvere Nimpagaritse heeft tegen het Franse persbureau AFP gezegd dat hij het land heeft verlaten, nadat hij en zijn mederechters onder druk waren gezet om akkoord te gaan. Ze zouden zelfs met de dood zijn bedreigd.

Nieuwe rellen

Het besluit van het hof leidt hoogstwaarschijnlijk tot nieuwe rellen in met name de hoofdstad van Burundi, Bujumbura. Daar vielen de afgelopen week meerdere doden en vele gewonden bij de protesten. Direct na de uitspraak gingen tegenstanders van de president opnieuw boos de straat op.