Indonesië stopt met het sturen van dienstmeisjes naar het Midden-Oosten. 

Dat heeft de minister van Mankracht, Hanif Dhakiri, dinsdag gezegd volgens de Britse krant The Guardian.

De krant baseert zich op lokale media. "Volgens onze wet heeft de overheid het recht om het plaatsen van arbeidsmigranten te staken in bepaalde landen, als wordt aangenomen dat hun werk de menselijke waarden en de waardigheid van de natie tekortdoet", zou Dhakiri hebben gezegd.

Daarmee doelt hij op de executie van twee Indonesische vrouwen in Saudi-Arabië. Jakarta is woedend over die executies, vooral omdat het niet vooraf op de hoogte was gesteld. In reactie zullen er geen dienstmeisjes worden gedetacheerd naar 21 Arabische landen. De maatregel gaat over drie maanden in en is permanent, aldus Indonesië.

Drugssmokkelaars

Jakarta klaagt al lange tijd over de behandeling van arbeidsmigranten in Arabische landen. In 2011 werd een Indonesische man onthoofd in Saudi-Arabië en ook toen ging de plaatsing van Indonesische medewerkers in het land in de ban.

Tegelijkertijd executeert Indonesië zelf sinds dit jaar weer drugssmokkelaars. De Indonesische president Joko Widodo is een voorstander van de uitvoer van de doodstraf. Dat kostte in de eerste vier maanden van dit jaar aan veertien mensen het leven. Onder hen was een Nederlander, Ang Kiem Soei.

Indonesië zou overwegen binnenkort voor de derde keer mensen voor het vuurpeloton te zetten.