Het bestuur van het extreem-rechtse Front National heeft het partijlidmaatschap van oprichter Jean-Marie Le Pen opgeschort. 

Er komt binnen drie maanden een algemene ledenvergadering waarin onder meer wordt gesproken over Le Pens erevoorzitterschap van de partij. Het partijbestuur heeft dat maandag besloten, berichtte de krant Le Figaro.

De 86-jarige Le Pen heeft met herhaalde antisemitische en racistische uitspraken de partij in diskrediet gebracht. Hij verscheen maandag niet voor het partijbestuur, dat hem daarvoor ter verantwoording wilde roepen. De erevoorzitter verliet het partijbureau in Nanterre, in de buurt van Parijs, zonder dat hij met het bestuur had gesproken.

Hij heeft een slaande ruzie met zijn dochter Marine over de koers van de partij. Marine, de partijleidster, wil met het front als brede volkspartij tegen de Europese Unie en immigratie en voor protectionisme president van Frankrijk worden. Daarbij kan zij de uitlatingen van haar 86-jarige vader niet gebruiken.

Motie

Het partijbestuur nam ook een motie aan waarin de uitlatingen van Le Pen werden afgekeurd. Zijn commentaren of standpunten "kunnen in geen geval bindend zijn voor het Front National, zijn partijleidster of zijn partijorganen", stelt het bestuur vast. Het bevestigt dat het alle vertrouwen in Marine Le Pen heeft.

'Provocateur'

Marine Le Pen zei zondag al dat haar vader niet meer namens de partij mag spreken. Zij noemde hem een provocateur. Vader Le Pen heeft bij herhaling de gaskamers van de nazi's "een detail van de geschiedenis" genoemd.

Vorige maand zei hij in een interview met de uiterst rechtse krant Rivarol dat hij generaal Philippe Pétain, die in de Tweede Wereldoorlog met de nazi's heulde, nooit als een verrader heeft beschouwd.