Kinderen die opgroeien in de sloppenwijken van ontwikkelingslanden, hebben zeker twee keer zoveel kans om voor hun vijfde levensjaar te overlijden dan leeftijdsgenoten in welvaartslanden. 

Het verschil tussen arm en rijk in steden wordt steeds groter, schrijft kinderrechtenorganisatie Save the Children in een nieuw rapport dat in de nacht van maandag op dinsdag is verschenen. 

Save the Children vergelijkt elk jaar 179 landen met elkaar, op basis van indicatoren zoals kind- en moedersterftecijfers, het opleidingsniveau van vrouwen en meisjes, inkomen en de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. 

Net als vorig jaar scoort Somalië het slechtst. Noorwegen is volgens de index de beste plek om moeder te zijn. Nederland staat zesde op de lijst. 

In ontwikkelingslanden trekken steeds meer moeders met hun kinderen naar de grote stad. Volgens Save the Children is dat een trend die door zal zetten. In sloppenwijken is vaak een gebrek aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en medische zorg. Daarom lopen kinderen grote risico's.