De Amerikaanse stad Baltimore heeft de avondklok ingetrokken die was ingesteld na de hevige rellen afgelopen week. Burgemeester Stephanie Rawlings-Blake maakte dat zondag bekend.

Dat melden Amerikaanse media.

De onrust in de stad ontstond na de begrafenis van de Afro-Amerikaan Freddie Gray. Hij overleed nadat de politie hem op 12 april arresteerde. 

De afgelopen week was de stad het toneel van hevige rellen tussen betogers en de politie. Daarbij werden onder meer winkels geplunderd en raakten meerdere mensen gewond.

Donderdag maakte de openbaar aanklager van de stad bekend zes agenten te vervolgen voor betrokkenheid bij de arrestatie van Gray. Sindsdien is het een stuk rustiger in de stad.

Het gemeentebestuur besloot dinsdag een avondklok in te stellen. Dat betekende dat burgers na 22.00 uur niet meer de straat op mochten.

''Het was mijn doel de avondklok geen dag langer te handhaven dan nodig, en we hebben dat punt bereikt'', aldus Rawlings-Blake. De burgemeester bedankte burgers voor hun geduld en zei dat inwoners samen de rust in de stad moeten herstellen

Gouverneur

De gouverneur van Maryland, Larry Hogan, liet zondag weten dat de nationale garde is begonnen zich terug te trekken uit Baltimore. Ongeveer tweeduizend leden van de garde werden ingezet om de rust in de stad te herstellen.

Doodslag

Gray raakte bij zijn arrestatie gewond aan zijn rug en overleed uiteindelijk op 19 april. Eerder zeiden agenten dat Gray zichzelf had verwond. Volgens getuigen arriveerde hij bewusteloos op het politiebureau. Zes agenten worden vervolgd voor wangedrag. De chaffeur van de bus wordt doodslag ten laste gelegd.

De dood van de zwarte Amerikaan valt in een reeks van fatale arrestaties, waarbij Afro-Amerikaanse mannen om het leven kwamen door politiegeweld.

Vorig jaar werd de 18-jarige Michael Brown doodgeschoten door agenten. In New York overleed een man na een gewelddadige arrestatie. Beide keren leidde dat tot hevige protesten in het hele land.