In de Verenigde Staten zijn 1 meivieringen vrijdag niet zonder problemen verlopen. 

In onder meer Seattle en Oakland, twee steden aan de westkust van de VS, gingen betogers op de vuist met de politie, die het geweld beantwoordde met pepperspray en flitsgranaten.

In Seattle kregen agenten stenen naar zich toegegooid door anti-kapitalistische betogers. Ook vernielden de relschoppers etalages, staken ze vuilnisbakken in brand en ruïneerden ze auto's. Drie agenten raakten gewond, onder wie twee ernstig. Zestien mensen werden opgepakt.

Video: Betoging loopt uit de hand in Seattle

In Oakland sloeg de vlam vrijdagavond laat in de pan. De hele dag verliepen betogingen rustig, maar na zonsondergang sneuvelden meer dan honderd winkelruiten.

Arrestaties

Verschillende mensen werden opgepakt. In Oakland werd overigens niet alleen geprotesteerd om economische redenen, maar ook tegen het geweld van de Amerikaanse politie.

In meer steden werden de 1 meibetogingen aangegrepen voor protesten tegen het politiegeweld. In Portland bijvoorbeeld kregen betogers het aan de stok met agenten om die reden. In veel andere steden verliepen de betogingen wel rustig.